Monday, October 19, 2009

Pabila Tiada Idea Untuk Memasak


Nasi Jagung dengan Ayam Paprik beserta Ayam Goreng

Isnin, 19 Oktober 2009, 4.00 p.m. waktu Toronto.

Isnin, hari dimana aku ditugaskan untuk menyediakan makan malam untuk seisi rumahku. Malangnya hari ini, aku ketandusan idea untuk memasak. Ya, memasak memerlukan idea. Tindakan pertamaku, mengeluarkan ayam beku yang tersimpan di dalam fridge. Daging ayam yang beku perlulah dicairkan terlebih dahulu sebelum ianya sesuai untuk dimasak.

Oleh kerana ketandusan idea, aku membuat keputusan untuk mencari resepi dari internet. Resepi pertama yang terlintas di fikiranku, ayam paprik. Belum pun sampai 5 minit melayari internet, aku berjaya menemukan satu resepi ayam paprik. Aku pun segera bergegas ke dapur untuk memasak nasi terlebih dahulu.

Kebiasaannya, lauk paprik ini dihidangkan bersama nasi goreng. Tetapi, kerana kemalasan diriku ini untuk menggoreng nasi, aku membuat keputusan untuk memasak nasi jagung yang mana resepi asalnya datang dari rakan serumahku, Fazry. Resepi ini senang sahaja, masak nasi seperti biasa cuma campurkan jagung, daun limau purut, halia, dan sedikit garam bersama beras yang hendak dimasak.

Dan untuk lauk paprik tadi, tidak pula aku tiru bulat-bulat resepi asalnya. Aku ubah suai sedikit resepi itu mengikut bahan-bahan masakan yang ada di rumah. Hasilnya boleh dilihat dalam gambar diatas. Rasanya pula, bagiku tiada cacat-celanya walaupun tidaklah seenak masakan ibu ataupun masakan di restoran. Kepada rakan-rakan serumahku, selamat menikmati masakanku, kalau kurang sedap, tak payah makan, hahaha.

1 comment: